Στο εργαστήριο συντηρούνται χάρτινα και περγαμηνά λυτά έγγραφα, χειρόγραφα, παλαίτυπα βιβλία και έργα τέχνης σε χαρτί, κυρίως από το αρχείο και τις συλλογές της Μονής.
Για κάθε αντικείμενο γίνεται, αρχικά, φωτογραφική τεκμηρίωση και αξιολόγηση της κατάστασής του. Με βάση αυτήν προχωρούμε στον μηχανικό και χημικό καθαρισμό, στην απολύμανση (σε περίπτωση παρουσίας βιολογικής προσβολής), στην ενίσχυση και στις συμπληρώσεις των απωλειών του χαρτιού χρησιμοποιώντας αναστρέψιμα υλικά και μεθόδους. Όλες οι εργασίες συντήρησης τεκμηριώνονται γραπτώς.
Όταν πρόκειται για βιβλία, λύνεται η στάχωση, αν είναι απαραίτητο, και τα φύλλα συντηρούνται ένα προς ένα. Ακολουθεί νέα χειροποίητη βιβλιοδεσία, σύμφωνα με την αρχική.
Από τις πιο αξιόλογες δουλειές που έχει να παρουσιάσει το εργαστήριο είναι η συντήρηση του περγαμηνού χειρόγραφου ευαγγελίου με μικρογραφίες της κατεχόμενης Επτακώμης, το οποίο χρονολογείται γύρω στον 12ον αιώνα και που τώρα εκτίθεται στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου της Μονής. Ξεχωρίζει επίσης το αμφίγραφο περγαμηνό ειλητάριο του ίδιου αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν συντηρηθεί σχεδόν όλα τα έγγραφα του ελληνικού αρχείου του μοναστηριού και πληθώρα χειρόγραφων και παλαίτυπων βιβλίων.
Για τη φύλαξη των αντικειμένων, μετά τη συντήρηση, κατασκευάζονται προστατευτικοί φάκελοι και κουτιά από αντιόξινα υλικά.